HTML

az élet álom az élet álom az élet álom az élet...

álom és valóság határán történik minden: szubjektív naplóm Calderon után szabadon...

Friss topikok

8. Egy operafilm kapcsán

2010.12.06. 22:51 giorgio.nane

   Puccini: Pillangókisasszony (fr-német-angol operafilm, r: Frederic Mitterrand 1995.)
 

   Remekül sikerült vállalkozás: eredeti helyszínek, látványgazdag, korhű képi világ kontrasztjaként hallható a szívfacsaró történet. A zene nagyon kifinomult, a szerző egy személyes tragédia után írta, így saját fájdalmának a közvetítője.   Puccinit magánéletének banális történetei is inspirálták a kifejezésgazdag zenék megkomponálására. A dolog tragikomikus: adott egy házisárkány, örökké féltékeny  művészfeleség, akit legelőször is a szobalánnyal csalunk meg, aki aztán a közeli tóba veszejti magát. Legalábbis a korabeli ismerősök ezt suttogják. Más verzió szerint a feleség szekálta a tóba. Hát kell ennél valósághűbb alapanyag szerelmi drámákhoz?

  Az opera alapjául szolgáló dráma  (Belasco:Madame Butterfly) bemutatója az 1900-as évek legelején, a "Kliegl Bros" nevéhez kötődő designtörténeti tény Amerikában, hiszen itt ragyogtak fel az első elektromos színpadi reflektorok.

     https://www.youtube.com/watch?v=vYuo0w5ow4U

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://giorgionane.blog.hu/api/trackback/id/tr662498332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása