HTML

az élet álom az élet álom az élet álom az élet...

álom és valóság határán történik minden: szubjektív naplóm Calderon után szabadon...

Friss topikok

10. A hongkongi fapadoson: Ang Lee:Lust, Caution/ Ellenséges vágyak

2010.12.06. 22:55 giorgio.nane

 
   Mint minden filmjét, ezt is lélegzetem visszatartva követtem végig, hiszen lebilincselő a képzuhatag,  az elegánsan visszafogott képsorok. Itt is ugyanaz a különös, csak e rendezőre jellemző elidegenítő hatás.
 
   E film igazi bravúrja a testi szerelem olyan ábrázolása, amelyből hiányzik a nyugati kultúrában gyökerező hasonló ábrázolásoknak a prűdség hagyományait felváltó -vagy éppen ezt ellensúlyozó-  közönségessége. A japánok által megszállt Kínában 1938-1942-ig pergő történet társadalmi vonatkozásain túl , a végzetes történések pillanatait idéző tömör képsorok között, e jelenetek filmbeli szerepe, funkciója a legmegragadóbb.  A társadalmi drámával párhuzamosan a szenvedélynek egy olyan rétege tárul fel, amelyet mi nyugati emberek ebben a formában talán alig ismerünk. Az már a rendezői zsenialitás, hogy a  pusztulás képeit egyfajta túlélés lehetőségeként képes exponálni: hiszen elillanó ifjúságunk legszebb pillanatai közé tartozik a fapadoson elszívott első cigaretta emléke is, miközben készülünk a ránk kiszabott életjátékra.
 
 ....hogy e filmben a művészi kifejezés eszközévé válhatnak a zörejek, a zene, hogy vizuális leckét is kapunk a felső tízezer úriasszonyainak unaloműző mahjong játékáról, hogy egy pillanatra felvillanhat a felhőkarcolók nélküli Hong Kong egykori képe, hogy érezzük az éghajlat fojtogató párásságát, a mandarin és az angol nyelvi váltások, ezek már olyan ráadások amelyek e nagyszerű rendező minden részletre kiterjedő mesteri munkájáról vallanak.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://giorgionane.blog.hu/api/trackback/id/tr352498341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giorgio.nane 2011.01.20. 10:59:42

Köszönöm, javítottam, elírás volt:(
süti beállítások módosítása