HTML

az élet álom az élet álom az élet álom az élet...

álom és valóság határán történik minden: szubjektív naplóm Calderon után szabadon...

Friss topikok

Nekem a Vár ilyen:

2010.12.27. 10:02 giorgio.nane

    Az egykori Várpalota és a neoreneszánsz Várbazár harmonikus együttese miatt választottam ezt a felvételt. 

   1874 és 1882 között épült alatta az Ybl Miklós tervezte Várkert Bazár (vagy Várbazár). A bazársorhoz tartozó pavilonok  boltíveinek majolika rozettái  a pécsi Zsolnay-gyárban készültek 1877-ben. Ez volt a gyár második budapesti megbízása. Ybl elsőként alkalmazott színes mázas építészeti kerámiát. Az előkép az 1450-es években épült, Brunelleschi által tervezett firenzei Pazzi-kápolna Luca della Robbia által alkotott antik mintákat követő majolika kupolája volt.

   A kazettákat Zsolnay Vilmos felügyelete alatt illesztették helyükre a gyár munkásai. Than Mór történeti tárgyú festményeinek pirogránitra festett másolatai 1909-ben kerültek a pavilonok belső tereibe, szintén a Zsolnay-gyárban készültek. Utóbbiak néhány töredékét az Építészeti Múzeum őrzi. Gondolt valaki rá, hogy ezek is visszakerüljenek?

      http://hg.hu/cikk/epiteszet/11105-folyo-palotasorral-a-varkert-rakpart

 

(A képen látható Mária Terézia korabeli Várpalota átépítése is Ybl tervei nyomán kezdődött 1890-ben. Ybl egy évvel későbbi halála után Hauszmann Alajosé lett e feladat. Ybl tervei nyomán csak a Krisztinavárosi -nyugati- szárny készült el.)

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://giorgionane.blog.hu/api/trackback/id/tr82541297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Let’s CRUD 2011.01.09. 14:28:49

Itt csak egy nem kivehető, amiről a cikk szól, a bazár és a pavilonok :)
Hála, a kép attól még szép.
süti beállítások módosítása