HTML

az élet álom az élet álom az élet álom az élet...

álom és valóság határán történik minden: szubjektív naplóm Calderon után szabadon...

Friss topikok

Kamerával nem festünk Munkácsyt

2011.02.20. 09:35 giorgio.nane

    A be nem teljesített életfeladat az igazi tragédia forrása. Különösen igaz ez  olyan művésznél, ahol szemléletes a tehetség aprópénzre váltása: ezért is lehetnek félrevezetőek pátosszal teli képei. Munkácsy sorsánál csak a zseniális Zichy Mihály sorsa tragikusabb, avítt világszemlélet süt át bravúros lapjain. Munkácsy egyik legjobb képe (Poros út) villantja fel az elszalasztott lehetőséget. Elég csak a korszak filozófiai könyveinek címlapjaira néznünk, hogy az okokra rájöjjünk. Nem mentség a művész társadalmi presztizsét rosszul értelmező feleség. A zeneszerző óriás Puccininál is volt egy -vélt riválisát féltékenységével tóba kergető- hárpia, ám a Maestro képes volt túllépni a tragédián...

   Filmre vihető művészi és emberi tragédiának nincs híján a magyar festészet doyenje, ám az alkotók eddigi nyilatkozatait végignézve, újabb édes regényt festeni erről -különösen kamerával- botor vállalkozás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://giorgionane.blog.hu/api/trackback/id/tr742674143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása