HTML

az élet álom az élet álom az élet álom az élet...

álom és valóság határán történik minden: szubjektív naplóm Calderon után szabadon...

Friss topikok

24. Szüret: I Love You Phillip Morris, Szellemírók és A tetovált lány, avagy hopp a sok kopp után...

2010.12.06. 23:18 giorgio.nane

1. A Phillip Morrisos filmen igazán jól szórakoztam. Jim Carrey mindent megtett érte, ezért is biggyesztem ide figyelemreméltó weblapját:

http://www.jimcarrey.com/

Ewan Mcgregor csudapofa volt az ártatlan nyuszilány szerepében.

2. Ennél összetettebb élmény a Polanski-film. Magyarázza is miért nemkívánatos személy az alkotója  Amerikában.  Borongós hangulataiban, visszafogott tónusaiban is pergős (Hitchcock idejét megidéző) profi filmes munka. Remek szereplői -Brosnan, Olivia Williams és ismét Mcgregor, aki itt erőteljesebb arcát mutatja- újfent igazolják, hogy nincsenek rossz brit színészek, csak csapnivaló hollywoodi forgatókönyvek...

3. Bergman film óta talán most láttam újra svéd filmet: a közel három órás lélegzetállító krimi bizarr módon happy and-el végződik és közben legtöbbször csak papírhullákat látunk. Nekem ez a nyár filmje, még akkor is ha  belátjuk a "rothadó nagypolgár" nem csinál több rosszat mint mondjuk a külvárosi létében tengődő proletár. Ám kétségtelenül előbbi kerül reflektorfénybe, hiszen anyagi lehetőségei okán ezeket pazarabb kiadásban teheti. Valami titkos elvárásunkat rombolhatja szét , amikor egy feltételezetten példás életet megpiszkálva szörnyűségekre bukkanhatunk. E filmben ráadásul -az utóbbi évtizedek terméseként- megjelenik egy sajátos  szubkultúrát képviselő lány, aki napjainknak megfelelő amorális eszközökkel hozza a megoldást. Ám még akkor is ha az ilyen típusú marginalizált ember nekem "von haus" averzió tárgya, árnyalt ábrázolása és különösképpen a filmvégi "feloldozás" az alkotás elvitathatatlan erénye.

 Svédsége éppen árnyaltságában: a lélektani eszközök gazdag arzenáljában, valamint a profi technikai és színészi munkában érhető utol.

 

http://index.hu/kultur/klassz/2010/07/11/stieg_larsson/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://giorgionane.blog.hu/api/trackback/id/tr132498401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása