HTML

az élet álom az élet álom az élet álom az élet...

álom és valóság határán történik minden: szubjektív naplóm Calderon után szabadon...

Friss topikok

Álom és valóság határán történik minden: Frida Kahlo képei

2010.12.08. 11:57 giorgio.nane

   Érdekes kérdés szürrealizmusa: nem lelkesedett a besorolásért, utolsó éveiben több ilyen feljegyzése olvasható. Valójában a francia szürrealisták "zsákolták", amire  ő a maga módján reagált. Autodidakta művész volt, talán az alkotás tartotta életben.
   Nagyor erősen hatnak az emberre az ábrázolásai. Ha jól emlékszem a "mágikus realizmus" megnevezéssel megelégedett. (Hasonló mint az imádott Marguez, ám nála ott működik a háttérben Isten. Ő, a szeretet adhat feloldozást.)
  A sok szenvedés valami ősi, szenzuálisan materialista felfogású szemléletettel kihányt világot szült nála. A hányás szószoros: egyik képén minden jön ki belőle, leginkább a haláltól való rettegés. Így utólag visszagondolva a bécsi Kunshalléban látott anyagra, valamiféle taszítást is hozott magával számomra az egész, ám elvitahatatlanul sajátos képekben jön át mondókája.
   Nem véletlen a munkássága körüli hisztéria. Pontosan beleillik napjaink felforduló világába mindaz amit mondott: magáról, végeérhetetlen szenvedéséről.
   Legjellemzőbb az a festménye amelyen egy földben oszló hulla nedveit szívja ki a belőle kinövő fa, hogy a föld felett andalító trópusi növényekké- életté- váljon mindaz ami alulról feljön, kiszivattyúzódik. Hátborzongatóan igaz, de mindez a matéria örök körforgása.
   Isten hiányzott! Aki értelmet ad mindennek, a szenvedésnek is.
 
(ifjúkori barátságunk bukott meg M.lelkes meséjén: milyen szép is az, amikor lesz belőlünk illatos virág...)
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://giorgionane.blog.hu/api/trackback/id/tr62501674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása