HTML

az élet álom az élet álom az élet álom az élet...

álom és valóság határán történik minden: szubjektív naplóm Calderon után szabadon...

Friss topikok

14. Premierek

2010.12.06. 23:09 giorgio.nane

   Úszik a hajó a Szajnán, rajta fesztelenül fecsegő emberek, éppen Tarantino új filmjéről. (Eszembe jut a baljóslatúan kihalt, gyönyörűséges budapesti Duna-part). Vasárnap délelőtti, moziba hívogató tévéprogram köti le figyelmemet a párizsi szállodámban. A műsor címe: Premier.
 
   Ekkor, e szajnai díszletek között jutottál eszembe hanyagolt blognaplóm: premierek, filmbemutatók sora követi egymást, változatlanul, gyermeteg naivsággal falom a filmeket kimondatlan idők óta. Valami azonban megváltozott.  Pietro Germi: Válás olasz módra című, 1961-ben készült fanyar humorú filmremekének ismétlése döbbentett rá, hogy mennyire más lett minden. E film jelentésgazdagságával, filmes eszközeinek rafinált egyszerűségével  egy majdnem nyomtalanul elmúlt korszakot idéz. Bár kétségtelen, hogy azidőtájt a zseniális Antonioni sejtettette meg a fogyasztói világ démoniságát, mindent kizsigerelő világerejét.
 
   Hiszen a filmipart is már régen bedarálta....

   Isten azzal büntet minket, hogy valóra váltja álmainkat?
 
   Ha végigpergetem az elmúlt időszakom "jó" filmjeit, valami kifogás, hiányérzet mindig akadályozott abban, hogy lelkesedjek értük.
 
  Némi tűnődésre késztetett ugyan a hattyúdalnak szánt Clint Easwood-os Gran Torino, ám dekára kimért vélt/valós életigazságait itt is csak az egykori enmagát még mindig megidézni képes színészi játék hitelesítette. Jónak induló filmet (Elcserélt életek, az itt játszani is tudó Angelina Jolie-val) is kettétörhet a "trendiség". Ez esetben a filmet tökéletesen félbevágó ostoba horrorjelenet. Penelope Cruz filmjeit végignézve (Elégia, Vicky Cristina Barcelona) , igazán várom már Almodovar új produkciójában (Los abrazos rotos).
   Tarr Béla különös hangulatú filmjének (A londoni férfi) vetítési adatait egyszer úgyis felkutatom, mert ez a film hozott vissza valamit abból a felemlegetett fénykorból, persze ez már e másik világ gyermeke. Ám komorságában, szomorúságában de legfőképpen ez ehhez tökéletesen illeszkedő filmes nyelvezetében megragadó alkotás, amelyet ha feszült figyelemmel nézel akkor még sokáig kísérthet a filmes varázs.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://giorgionane.blog.hu/api/trackback/id/tr912498383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása