HTML

az élet álom az élet álom az élet álom az élet...

álom és valóság határán történik minden: szubjektív naplóm Calderon után szabadon...

Friss topikok

11. Scarlett Johansson, az igazgyöngy...

2010.12.06. 23:01 giorgio.nane

   Girl with a Pearl Earring/Leány gyöngy fülbevalóval

    Tegnap végre megnézhettem a Vermeer portré születéséről készült filmes fikciót, és kétségtelenül Scarletté a legfőbb érdem, hogy illúziót keltő, kiváló film készült.

   Valójában Jan Vermeer életéről keveset tudunk, egy végrendelet és több tucat levél (köztük a legtöbb kiadásokról és bevételekről szóló tényszerű feljegyzés) őrzi emlékét a közel negyven ránkmaradt festményén kívül.
   Közülük is talán a legszebb, a Mona Lisa hírnevével vetekedő:  Lány fülbevalóval, című 1665 körül készült portréja.
   E kép ihlette ezt a filmet, és keltette életre a protestáns-puritán északi ország Velencéjének materiálisan megfestett világát, hiszen ebből táplálkozott a németalföldi festészet és Vermeeer művészete is.
   A film a műalkotás születésének titkát kívánja megértetni, titkokat amelyek nem felfejthetők csak megsejtethetők, nos ebben segít nekünk az a finoman visszafogott színészi játék amellyel S.J. e filmben megidézi a művész körül segédkező cselédlány, Griet alakját. A film nagyjelenete mégsem az övé: a Művész felesége hisztérikus kitörésének (miért nem engem festettél?) a kontrasztjában kel igazán életre az a csendes és bensőséges világ, amely Scarlett  figurájának, és színészi játékának lényege, értelme.
 
 
Scarlett Johansson 2001-ben a budapesti Lánchídon, az Amerikai rapszódia című film forgatása idején:
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://giorgionane.blog.hu/api/trackback/id/tr322498360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása