HTML

az élet álom az élet álom az élet álom az élet...

álom és valóság határán történik minden: szubjektív naplóm Calderon után szabadon...

Friss topikok

15. Halálos bohócmaszk: The Dark Knight/Sötét lovag

2010.12.06. 23:09 giorgio.nane

 
   A mese, a filmes fikció tökéletesen alkalmas szimbolikus módon is választ keresni  gyötrő kérdésekre: a világ jobbítására született Batman ellentéte e filmben a kaosz igézetében fogant Joker. Harcuk végén érthetetlenül várjuk az elmaradó végső választ...
   Tény, hogy világunk pusztulásakor fájó szívvel gondolunk a lüktető élettel teli, mesteri városokra, a technika rideg csodájának ezer alakjától is nehéz búcsút vennünk. A technika és különösen a repülés csodájától, amely számomra ott kezdődött amikor a Montgolfier-fivérek léggömbjén megtett égi útjukról épségben földet ért kecskék és egyéb lábasjószágok látványától ájuldoztak a versaillesi dámák.
 
   A film hátborzongató figuráját  Heath Ledger alakítja. A gonosznak ilyen elementáris megformálásába bele lehet, bele kell halni. Talán patetikus lett most e kép, de őszintén így gondolom, mert ilyen alakítást még nem láttam. Attól a mosolygós HL-től aki kacagva játszotta végig Casanovát, zokogásra késztette a melegrománc érzékenyebb nézőit, kapjuk itt is a színészi játék lényegét: a teljes azonosulást.
   A SZÍNÉSZ e szerepében mondhatta el mindazt , amit mások egy teljes élet során formálnak, alakítanak.
   Nemcsak a maszkon -vagy talán azzal igazi- átütő színészi játék, a számomra szokatlan és ismeretlen artikuláció, hanem a teljes fizikai való átlényegülése e szerephez, teszi döbbenetessé alakítását.
   A nemegyszer pontatlanul, rosszul fordított feliratok hozadéka, hogy hallhatjuk HL hangját, és persze ezzel együtt  a filmet végigkísérő borzongató zenét.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://giorgionane.blog.hu/api/trackback/id/tr522498381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása