HTML

az élet álom az élet álom az élet álom az élet...

álom és valóság határán történik minden: szubjektív naplóm Calderon után szabadon...

Friss topikok

13. Dae Jang Geum, "Jewel in the Palace/A palota ékköve"

2010.12.06. 23:07 giorgio.nane

   A 2003-ban elkészült dél-koreai filmsorozat teljes tablóját nyújtja a hagyományos koreai kultúrának.
   A 15. és a 16. század fordulóján a Joseon(Choson) dinasztia három uralkodója -Seongjong, Yeonsan-gum, valamint Jungjong (1506-1544 -az ő haldoklását látjuk az 54. epizódban)- idejében játszódó történet főhőse valóságos figura: korabeli feljegyzésekben örökítették meg a hagyományos keleti orvoslást új eszközökkel bővíteni kívánó, ám az akkori időkben botránytkeltő alakját.
   Az uralkodók környezetében, a királyi konyha és a megdöbbentően kifinomult eszközökkel végzett orvoslás hétköznapjai között  bontakozik ki Jang Geum életének drámája.
   Nemcsak az izgalmas történeti háttér, hanem a szöuli udvari élet mindennapjait  filmes eszközökkel nagyszerűen életre keltő látványvilág is hozzájárul a sorozat nemzetközi sikeréhez. A keleti országokban minden eddigi nézettségi rekordot megdöntött, Európában Magyarországon vetítették először.
  

 
A főszereplő: Lee Yeong-ae

Továbbá: http://en.wikipedia.org/wiki/Dae_Jang_Geum

A Szöul közepén elterülő park -a Choson dinasztia királyainak temetőhelye- 2009-től világörökségi helyszín:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://giorgionane.blog.hu/api/trackback/id/tr522498376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása